Top

Blog

💍👰Kölcsönözzem, vásároljam vagy varrassam a menyasszonyi ruhám? 💍👰

💍👰Kölcsönözzem, vásároljam vagy varrassam a menyasszonyi ruhám? 💍👰

Három generáció óta a családunk szenvedélye a menyasszonyi ruha, a Fehér Szalon első tervezője a nagymamánk volt. Ez alatt a 30 év alatt foglalkoztunk ruhakészítéssel, külföldi menyasszonyi ruhák kölcsönzésével és eladásával is, emiatt mind a három kategóriában tapasztaltak vagyunk. Szeretnénk mindhárom verzió előnyeit és hátrányait is megismertetni veletek, hogy jobban átláthassátok a lehetőségeitek.

Kezdjük az elemzést a legolcsóbb megoldással!

A leggazdaságosabb megoldás a menyasszonyi ruhakölcsönzés. A legtöbb szalonban kiválasztod a legszebb ruhát, melyet egy próbával rád igazítanak, ezzel időt és pénzt spórolsz. Nem kell aggódnod amiatt, hogy olyan lesz-e a varratott ruha, amilyenre megálmodtad, hogy vajon hány ruhapróba lesz még és a varratás végén mennyibe fog kerülni. Amiatt azonban aggódhatsz, hogy vajon hány menyasszony választotta a ruhát rajtad kívül, milyen állapotban lesz, mire eljön a te napod és tökéletesen az alakodra tudják-e igazítani. Hiszen gondolj bele, úgy kell megigazítani, hogy utána vissza lehessen állítani az eredeti állapotába és az alja ne menjen tönkre. Ezért láthatunk bokalengető menyasszonyi ruhát viselő menyasszonyokat. 🙂
A fenntarthatóságra odafigyelő menyasszonyoknak vonzó lehet az a gondolat, hogy a ruha nem egy alkalomra szól, ezeknek a daraboknak azonban a fenntarthatósághoz nem sok közük van, hiszen egytől-egyig szintetikus anyagból készülnek, mert ezeket lehet könnyen kitisztítani. Ha fontos számodra a természetesség és kényelem, nehezen fogsz kölcsönzőben találni ruhát magadnak.
A kölcsönzés vitathatatlan előnye, hogy a ruhát az esküvő utáni hétfőn visszaviszed és nem kell tárolnod tovább.

(Nálunk nincsen lehetőség kölcsönzésre, ruháinkat csak vásárlásra ajánljuk. )

Folytassuk most a menyasszonyi ruhavarratással!

Olcsó megoldás, ha varrónővel készítteted a menyasszonyi ruhád, valamivel drágább, de még mindig kifizethető kategória, ha feltörekvő tervezővel csináltatod és több pénzt kell áldoznod, ha olyan szakmailag felkészült, profi csapattal dolgozó divattervezőhöz fordulsz, mint Sármán Nóra.
Ha varrónőhöz vagy feltörekvő tervezőhöz fordulsz, az egyéniségednek megfelelő ruhát álmodhatsz meg és nem kell a kollekciókban szereplő ruhák közül választanod. Azt azonban senkinek sem ajánljuk, hogy a Pinterest-en talált álomruhát próbálja meg valakivel megvarratni, mert az ritkán lesz olyan. Gyakran neves tervező ruháját áhítjuk elkészíttetni egy varrónővel vagy tervezővel, akitől elvárjuk, hogy egy személyben legyen ruhatervező, modellező, szabász, gyártásvezető és varrónő is. Lássuk be, ritkán ért valaki mindezekhez egyszerre és még ritkább, hogy egy átlagos varrónő a menyasszonyi ruha technológiájában is gyakorlott. Évente több elkeseredett menyasszony fordul hozzánk az esküvő előtt egy-két héttel amiatt, mert mások elrontották a készülő ruhát, vagy nem olyan lett, mint amilyet szerettek volna, így kénytelenek az utolsó pillanatban profi segítséget hívni.
A varrátás szerintünk emiatt rizikós.

Folytassuk most a menyasszonyi ruha vásárlásával!

Amennyiben új, tökéletesen az alakodra készülő ruhára vágysz, viszont nem fér bele az életedbe az öt-hat ruhapróba vagy nem vállalod azt a kockázatot, hogy milyen lesz a megálmodott ruha, vásárolj magyar tervező kollekciójából. Ha itthoni tervezőtől vásárolsz, azon kívül, hogy a hazai tehetségeket támogatod, biztos lehetsz benne, hogy itthoni műhelymunkában készül el a ruhád. Szerencsére hazánkban is vannak nemzetközi színvonalú tervezők, mint például Sármán Nóra, aki izgalmas limitált kollekciókkal áll elő minden évben. Sokféle különleges ruha közül választhatsz, de nála minden típusból csak néhány készül, így nem kell attól tartanod, hogy a tág baráti körödben valaki ugyanabban a ruhában áll az oltár elé. Egy ilyen ruhára több pénzt kell áldoznod, de vadonatúj, kifejezetten neked készülő ruhát kapsz, amit a ruhapróbán ugyanaz a kéz igazít rád, aki elkészítette a ruhát.
Az esküvőn fesztelen lehetsz egy ilyen ruhában, mert nem kell azon aggódnod, hogy nehogy valami baja legyen, hiszen hétfőn vissza kell vinned a kölcsönzőbe. Tarthatod az esküvőd külföldön is vagy a kreatív fotózást bármikor.

A következő, azaz utolsó kategória az egyéni ruhatervezés.

Amennyiben fontos számodra, hogy egyedi, kifejezetten a személyiségedre és az alakodra tervezett ruhád legyen a nagy napon, terveztesd meg neves, a szakmában is elismert tervezővel. Ez a legdrágább kategória, hiszen az apró részletek gazdagsága, a luxus alapanyagok és a határtalan képzelet alkotja meg az egyéni tervezésű ruhákat. A tervezőnek először meg kell ismernie a személyiséged és azt, hogy miként képzeled el magad a nagy napon. Először rajzokat készít, amiből kiválaszthatod a hozzád legközelebb állót. Ne felejtsd el, hogy egy rajz alapján kell elképzelned a ruhát, ezért csak akkor válaszd az egyéni tervezést, ha maximálisan megbízol a tervezőben!
A rajz alapján az alakodhoz, arányaidhoz harmonizáló egyéni szabásminta készül neked, majd a választott anyagból ki kell kísérletezni a megálmodott fazont. Öt, hat, hét ruhapróbával is számolnod kell.
Hogy miért ilyen drága az egyéni tervezés? Gondolj bele, egy egyéni tervezésű ruha megalkotása annyi idő és energia a tervezőnek, hogy mialatt elkészül, azalatt már szinte egy egész kollekció tervei is megszülethetnek.
Bízz a tervezőben és ne próbáld meg összerakni meglévő modellek elemeiből a ruhád. Szuper dolog a Pinterest, de attól még senki nem vált elismert divattervezővé, hogy összeollózta az ott összegyűjtött kedvenc képeket. A szép ruha olyan, mint egy szép festmény, nem az ábrázolt elemek összessége teszi széppé, hanem a mögötte húzódó koncepció, amelyet az arányok harmóniájába szervez a művész. Ez a koncepció pedig az esküvői ruha esetében a menyasszony, az az a te személyiséged.

You don't have permission to register.